Spelkonsoler

Idag är tre spelkonsoler helt dominerande på marknaden, nämligen Wii, Playstation och Xbox.

Wii från den japanska konsoltillverkaren Nintendo tog verkligen världen med storm när den lanserades i slutet av år 2006. Nu behövde man inte bara sitta still och spela TV-spel utan plötsligt kunde TV-spel även innebära att man faktiskt rörde på sig samtidigt som man spelade. Den rörelsekänsliga handkontrollerna gjorde att man kunde leva sig in ännu mer i spelandet. Wii var också en idé för att få tv-spel att bli mer hälsosamt genom att göra spel där man var tvungen att röra hela kroppen för spela.

playstation

Första versionen av Sonys konsol Playstation lanserades redan 1994 och sedan dess har ytterligare tre efterföljare kommit, den senaste Playstation 4 släpptes i november förra året. Redan första veckan sålde Sony 100 000 exemplar av konsolen. Detta ökade sedan från 1994-2005 till 100 miljoner exemplar. Utvecklingen av konsolen började som en revansch då Philips snuvat Sony på ett kontrakt med Nintendo då det först var tänkt att de stora företagen skulle skapa en ny konsol tillsammans. Istället gick Nintendo till Philips och Sony gick vidare och skapade Playstation.

I början av 2001 gav sig också mjukvarujätten Microsoft sig in på konsolmarknaden med lanseringen av sin Xbox. Början var lite problematiskt eftersom många ansåg att de satt priset för högt. Microsoft tog till sig kritiken och sänkte priset, då kom försäljningen igång. De gav till och med kompensation till de första kunderna som betalat det högre priset. Sedan lansering har det sålts 24 miljoner exemplar. Fyra år senare släpptes också uppföljaren Xbox 360.

Oavsett om man väljer Wii, Playstation eller Xbox så finns det garanterat en hel uppsjö med olika spännande och roliga spel att välja mellan inom en rad olika genrer såsom sport, action, äventyr samt sång- och dansspel.