Handhållna konsoler

Det har funnits handhållna konsoler i några årtionden nu men det är inte förrän på sista tiden som de verkligen har revolutionerats och blivit ett substitut för en stationär konsol istället för ett roligt komplement. 

Gameboy

GameBoy

Den första kom ut redan 1989 och baserade sig på utbytbara kassetter. Den är den mest framgångsrika spelkonsolen någonsin och har sålts i över 180 miljoner exemplar.

Knappuppsättningen är lik den på Nintendodosan fast två mindre. På en Gameboy finns ingen X- eller Y-knapp. De kom ut med en nyare version 1996 som de förminskat och gett längre drifttid. En av deras sätt att hålla sig ledande på marknaden är att alla version hitintills har fortfarande kassettfickor på baksidan. Och man kan fortfarande spela de första Gameboyspelen på den senaste versionen och alla däremellan.

Playstation Portable (PSP)

Den släpptes 2004. Den är den snabbaste handhållna konsolen idag och har utvecklas för mer än bara spelande. Den kan även användas för att lyssna på musik, surfa, se på videos och se på foton.

Spelen kommer som små optiska skivor men det finns såklart en marknad under detta som “chippar” sina konsoler vilket gör att man kan spela nedladdade spel. Många har varit tacksamma för det är enkelt är att byta ut batterierna i konsolen när drifttiden blir sämre. Många andra handhållna enheter har inbyggda batterier som kan vara svåra, eller omöjliga, att byta ut själv.

Nintendo DS

Den dominerande kraften på marknaden är Nintendo. Deras handhållna enhet, Nintendo DS, släpptes bara tre veckor före PSP: n. Den har två skärmar och ska vara regionsfritt så man kan köpa spel i Japan och spela dem på svenskköpt konsol men det stämmer inte till 100 procent då det kan bli problem att spela mot varandra om man inte båda köpt spelet från samma region.

Den undre skärmen är tryckkänsla och det medföljer en specialpenna som man använder för att utföra kommandon. Företaget var faktiskt tvungen att gå ut med en offentlig ursäkt för att de underskattat efterfrågan. Deras tillgångar var mindre än efterfrågan och alla enheter sålde slut under releasen.

rnn.yqe.